500 g hámozott burgonya
póréhagyma/újhagyma/snidling/lilahagyma
só
bors
HÁZI, OLAJMENTES NAPRAFOGÓ TEJFÖL
100 g napraforgómag
150 ml víz
1 tk citromlé/almaecet
"FŐTT TOJÁS SÁRGÁJA"
néhány szelet főtt borgonya
só
kurkuma
"FŐTT TOJÁS FEHÉRJE"
250 ml növényi tej (cukrozatlan - zab vagy rizs)
1,5 tk agar agar
fekete só (kénes, ez adja meg az ízét)
- A krumplit felkarikázzuk és megfőzzük.
- A napraforgómagokat 30 perce forró vízbe áztatjuk.
- A "tojáshoz" néhány szem kihűlt krumplit finoman összetörünk, majd kurkumával és sóval összedolgozuk. Kézzel pici lapos köröket formázunk és hűtőbe tesszük őket. A "fehérjéhez" az agar agarral és fekete sóval elkevert növényi tejet feltesszük alacsony hőfokon főzni és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Még melegen formákba öntjük és mikor egy picit dermedni kezdett, a tetejére helyezzük a sárga kis korongokat. Hagyjuk teljesen megdermedni.
- A napraforgómagot leszűrjük és vízzel, citromlével krémesre dolgozzuk. Inkább legyen picit folyékonyabb, mint teljesen krémes. Sózzuk, borsozzuk. Ha savanyúbbat szeretnénk, akkor adunk még hozzá citromlevet vagy alamecetet.
- A kihűlt krumplihoz felkarikázott hagymát és negyedelt "tojásokat" adunk. Ráöntjük a naprafogó tejfölt és alaposan összekeverjük. Érdemes néhány órával fogyasztás előtt már összedobni, lehűteni, hogy jól összeérjenek az ízek.