15 g útifű maghéj
20 g lenmagliszt
300 ml növényi tej
200 g barna rizsliszt
100 g tápióka keményítő
75 g kókuszvirág cukor
20 g friss élesztő
40 g kókuszolaj
- 1. Az útifű maghéjat, a lenmaglisztet összedolgozzuk a szobahőmérsékletű növényi tejjel, majd 5 percig állni hagyjuk.
- 2. A leszitált barna rizslisztet, a tápióka keményítőt és a kókuszvirágcukrot összekeverjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd hozzáadjuk a növényi tejes keveréket is. Dagasztógép segítségével homogénre dolgozzuk, majd amikor a tészta már elvált a tál falától, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű (nem olvasztott) kókuszolajat és újabb 5-10 pecig közepes fokozaton dagasztjuk. Lefedve, egy órán át kelesztjük.
- Kelesztés után finoman újragyúrjuk, majd 3 egyenlő nagyságú rudat formázunk belőle. A rudakat összefonjuk és megkenjük vékonyan agavé sziruppal. Letakarva újabb egy órán át kelesztjük.
- A kalácsot tepsire helyezzük, újra lekenjük agavé sziruppal és 180 fokos előmelegített sütőben 45 percen keresztül készre sütjük.
- Kizárólag akkor vágjuk fel, amikor már teljesen készre hűlt.
Ez egy nehezebb szerkezetű, nem foszlós kalács lesz, ellenben szép ruganyos, de nem ragacsos. Édes kenyér jellegű, ropogós kéreggel. Napokig friss marad.