plantmilkyway

Málnás sajttorta jégkrém (cukormentes, vegán, gluténmentes)

2018. szeptember 21. - Kitti Sőtér

img_2937.PNG

KRÉM

100 g kesudió
100 g málna
100 ml növényi tej
néhány csepp citromlé
25 g agavé szirup
MORZSA
25 g zabpehely
10 ml olvasztott kókuszolaj
vanília

1. A kesudiót minimum 6 órára vízbe áztatjuk, majd egy késes aprítóban elkezdjük
krémesíteni.


2. Amikor már csak minimélisan darabos, akkor hozzáadjuk a többi hozzávalót is és teljesen homogénre dolgozzuk.

3. Jégkrémes formékba vagy pohárba adagoljuk és pálcikát szúrunk bele.

4. A morzsához a zabpelyhet, a vaníliát és a kókuszolajat összekeverjük, majd a formák tetejére szórjuk és fagyasztóba helyezzük őket.

Nyers csokipuding (cukormentes, vegán, gluténmentes)

img_2932.jpg

1 db érett avokádó
1 db közepes érett banán
10 g kakaópor
25 ml növényi tej

1. Az avokádót és a banánt is kisebb darabokra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt késes aprítóban krémesre dolgozzuk.

2. Pohárba szedjük, majd rövid időre érdemes hűtőbe tenni fogyasztás előtt.

Levendulás-citromos keksz (cukormentes, vegán, gluténmentes)

img_2946.PNG

75 g gm zabpehelyliszt
25 g őrölt mandula
2 g szódabikarbóna
egy csipet só
citromhéj, vanília
½ ek szárított levendula
50 ml olvasztott kókuszolaj
25 g agavé szirup
10 ml növényi tej

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A száraz hozzávalókat alaposan összekevejük.

3. Az olvasztott kókuszolajat, az agavé szirupot összeönjük a növényi tejjel, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket.

4. A kókuszolaj olvastsága miatt eleinte egy picit folyósabb lesz, így célszerű a tésztát egy 15-20 percre hűvőbe helyezni.

5. Amikor a tészta már kellőképpen megszilárdult, kézzel kisebb korongokat formázunk belőle és tepsire helyezzük őket.

6. A kekszeket 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nyers key lime pie (cukormentes, vegán, gluténmentes)

1.jpg

ALAP
100 g mandula
45 g kókuszreszelék
75 g datolya


KRÉM
100 g mandula
100 ml növényi tej
2 lime leve (kb 50 ml)
45 ml olvasztott kókuszolaj
45 g agavé szirup

1. Az alaphoz a datolyát néhány órára vízbe áztatjuk, majd a többi hozzávalóval késes
aprítóban összedolgozzuk.

2. Az így kapott masszát piteformába nyomkodjuk, majd hűtőbe helyezzük addig,
ameddig a krém elkészül.

3. A madulát egy éjszakára, de minimum 6 órára érdemes beáztatni. Minden hozzávalót
egy késes aprítóban vagy turmixgépben krémesre keverünk.

4. A krémemmel megtöljük az alapot, majd dermedésig hűvőbe helyezzük. Ha gyorsabb eredményt szeretnénk, akkor a fagyasztót használjuk.

Panna cotta bazsalikomos eper öntettel (cukormentes, vegán, gluténmentes)

 

img_2931.PNG

PANNA COTTA

200 ml rizstejszín
200 ml rizstej
25-35 g agavé szirup
vanília
½ tk agar agar


ÖNTET

200 g eper
6-7 levél bazsalikom

1. Az agar agart a rizstejben gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a rizstejszínt, az agavé szirupot és a vaníliát is.


2. Közepes lángon, időnkénti kevergetés mellett forrásig főzzük, majd még melegen poharakba töljük.


3. Amíg a panna cotta kihűl és megköt elkészítjük az öntetet. Ehhez az epreket elnegyedeljük, majd hozzáadjuk a
bazsalikomot. Alacsony tűzön addig főzzük, ameddig az eperből engedett folyadék el nem párolog és lekvár-szerű nem lesz. Ha kész, a bazsalikomleveleket kivesszük belőle.


4. Ha az öntet is kihűlt, akkor a panna cotta tetejére halmozzuk.

Galette (cukormentes, vegán, gluténmentes)

100 g gm zabpehelyliszt

50 g nyílgyökérliszt

50 g kölesliszt

15 g útifű maghéj

tengeri só

fahéj

20 g őrölt lenmag

60 ml meleg víz

100 g kókuszolaj

120 ml jéghideg víz

gyümölcs: én most 3 db kisebb barackot használtam

1. Először a lenmagtojást készítjük el. Ehhez az őrölt lenmagot összekeverjük a meleg vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk. Ez idő alatt szépen be fog kocsonyásodni.

2. A liszteket összekeverjük, majd hozzáadjuk az útifű maghéjat, a tengeri sót és a fahéjat is.

3. Egy késes aprítóban összedolgozzuk a kókuszolajat, a pihentetett lenmagtojással és a hideg vízzel, majd ezt az egyveleget hozzákeverjük a száraz hozzávalókhoz. 

4. A tésztát minimum egy órára hűtőbe helyezzük. Ez alatt az idő alatt összevághatjuk a gyümölcsöket.

5. A pite alapját szép egyenletesen vékonyra nyújtjuk és megpakoljuk a gyümölcsökkel, a széleit  pedig vékonyan visszahajtjuk.

6. Mivel a tésztához én semmilyen édesítőt nem használtam, így a tetejét lekentem egy kis fahéjjal elkevert agavé sziruppal, ami szépen rákaramellizálódott.

7. Végül 180 fokos sütőben 25 perc alatt sütöttem készre.

 

 

Ropogós köles granola (cukormentes, vegán, gluténmentes)

 

150 g gm zabpehely 

100 g köles

50 g kókuszolaj

50 ml juharszirup

vanília, fahéj, narancshéj

1. A kókuszolajat és a juharszirupot alaposan összekeverjük a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a zabhelyhet és a kölest is. 

2. 180 fokos sütőben néhányszori átkeverés mellett aranybarnára sütjük. Ez egy körülbelül 30-40 perces folyamat. 

3. Kihűlés után magokkal és aszalványokkal dúsítjuk. 

Édes chia pizza (cukormentes, vegán, gluténmentes)

e33c1ea9-d145-44f5-9e4a-c34e2bfad8d4.jpeg

 

50 g chia mag

250 ml növényi tej/víz

25 g kókuszliszt

 

1. A chia magot néhány órára, vagy egy éjszakára növényi tejbe áztatjuk.

2. Ha kellőképpen magába szívta a folyadékot, akkor hozzáadjuk a kókuszlisztet. Olyan állagot kell kapnunk, hogy a tészta a kezünktől könnyedén elváljon. Mivel én inkább a tiszta ízeket preferálom, így édesítőszert nem adtam hozzá.

3. 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

4.  Kihűlés után most kókuszjoghurtot és gyümölcsöket használtam feltétként, de mogyoró vagy bármilyen magvajjal, pudinggal is kitünően működik. 

 

Répatorta (cukormentes, vegán, gluténmentes)

600a42db-0467-4338-9a36-7b4d76100946.jpeg

A RÉPATORTÁHOZ:

150 g gm zabliszt

75 g mandulaliszt

5-5 g szódabikarbóna & gm sütőpor

fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, narancshéj, vanília, só

50 g olvasztott kókuszolaj

150 ml 100%-os (préselt) almalé

150 ml növényi tej

200 g reszelt sárgarépa

 

A KRÉMSAJTHOZ:

100 g kesudió

50 ml agavé szirup

50 ml kókuszolaj

vanília kivonat

 

1. A répatortához a száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban összekeverjük. Összeöntjük őket, végül a sárgarépát is belereszeltjük.

2. A  tésztát egy 18 cm-es tortaformába helyezzük, majd 180 fokos sütőben bő egy órán át sütjük.

3. A krémsajt bevonathoz a kesudiót néhány órára vízbe áztatjuk.

4. Ha a mag kellőképpen felpuhult, akkor a többi hozzávalóval blenderben krémesítjük, végül a tortára kenjük. Szeletelés előtt néhány órára hűtőbe tesszük.